10 strategieën om je suikerverslaving te overwinnen

10 strategieën om je suikerverslaving te overwinnen

01/02/2020

Kan je echt geen dag zonder die verrukkelijke oreo’s, zalig in je mond smeltende chocolade en die zeemzoete gummybeertjes? Misschien heb jij een echte suikerverslaving.

De basis

Wil je echt van de verslaving af? Dan kan je best weten waarom je die suiker zo hard nodig hebt. Hoe je dat te weten komt? Ga cold turkey. Ofte...stop vandaag. Je weet weldra wanneer en waarom je naar suiker grijpt. Eén ding is zeker: deze verslaving werkt op lichaam én geest. En, wil je echt afkicken , dan heb je nood aan acute aanpak én oplossingen op lange termijn.

4 acute strategieën (leg die melo-cakes nu terug!)

1. Zoek afleiding als je alleen bent
Duik echt heel diep in die spannende thriller, praat met je partner, bel je vriendin of maak een ommetje.

2. Zoek afleiding als je in gezelschap bent
Ga even naar buiten of naar de badkamer. Of focus je op dat prettige verhaal dat je schoonzus net aan het vertellen was.

3. Zoek rust
Ja, stress is vaak een extra stimulans om naar suiker te grijpen. Luister naar rustige muziek of knuffel Pluto (je allerliefste hond)

4. In geval van nood
Dit is zoiets als de noodrem op een trein. In geval van nood kan die je leven redden. Zoek een psychologische noodrem: repetitieve, diepe ademhaling en spierontspannende oefenreeksen kunnen je aandacht van je suikerhonger weg leiden.

4 duurzame strategieën (goh, je bent echt wel goed op weg!)

1. Zoek verbinding
In je eentje zal je vlugger beginnen snoepen. Ga dus in die tafeltennisclub, de beheerraad van de bib of sluit je aan bij een praatgroep.

2. Wees dankbaar
Je frustratie wegeten lukt je nooit. Op zoek gaan naar wat goed is en dankbaar zijn: dat is de juiste aanpak.

3. Mediteer
Nog een manier om je gedachten weg te voeren van dat laatste pakje macrons. Gebruik een app als je niet weet hoe eraan te beginnen.

4. Beweeg!
Gewoon wandelen is al ok. Al mag je natuurlijk trainen voor de marathon. It’s up to you.

2 slimme truukjes om je lichaam te foppen (got you!)

1. Eet een stuk fruit
Zoet fruit? Zoveel gezonder dan geraffineerde suikers.

2. Drink veel water
Je zal zien: veel water drinken (of thee) mindert je aandrang om tussenin veel te eten. Pimp je water met citroen en munt. Lekker!

(En last but not least: koop gewoon geen snoep of chocolade en stop je kast vol gezonde snacks en drankjes)

Hulp vragen is ok!

Vind je het echt niet makkelijk? Zoek hulp. Suikerverslaving ondermijnt je gezondheid. Je arts of diëtist kan je zeker op weg helpen. Lees ook meer nuttigs én raadpleeg een echt stappenplan in ‘Maak het uit met suiker’ van Molly Carmel.

Molly is ervaringsdeskundige én eetstoornisexperte. Ze wil je absoluut niet aan het diëten brengen, maar een permanente oplossing aanbieden en je op pad brengen naar een gezond eetpatroon voor de rest van je leven.