Een resetknop nodig?

Een resetknop nodig?

10/06/2020

Nee, dit is niet de makkelijkste periode uit ons leven. Zelfs al ben je niet persoonlijk met corona in contact gekomen, de lockdown, de onzekerheid en de veranderingen zullen ongetwijfeld ook op jou een impact hebben gehad.

Voor velen is het niet evident om deze periode in een positief daglicht te zien en toch is dat net wat we moeten proberen doen. Want bestaat er een betere periode dan deze om op de resetknop te drukken? 

 

Voor de duidelijkheid: zo’n reset betekent niet dat je alles uit het raam moet gooien en je leven volledig op z’n kop moet zetten. Dat mag. Maar het is zeker niet nodig.

Een reset wil zeggen dat je de tijd neemt om te kijken wat er voor jou werkt. En vooral ook: wat niet. Op basis daarvan kun je beginnen nadenken over hoe je verandering in jouw leven kan brengen.

Het ultieme doel van die reset? Ervoor zorgen dat je het voor jou beste leven leidt dat je kunt leiden.

Geef toe: na al het drama van de voorbije weken moet dat als muziek in de oren klinken, niet? 

- Lana Bauwens, auteur van Reset

Music Maestro!

Je kan deze intense periode zien als een soort sneltrein naar het volgend station in je leven. Je moet jezelf louter even de vraag stellen: wat mis(te) ik het meest? Soms duurt het jaren om te achterhalen wat écht belangrijk voor je is, maar als je stilstaat bij wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd, kun je misschien vrij snel een mooi lijstje opstellen. Print het af en hang het aan een spiegel, want met die lijst ga je de komende maanden of misschien zelfs jaren jouw leven vormgeven. Dit zijn de dingen waar je jouw energie naartoe moet brengen. En alles wat de lijst niet gehaald heeft? Dat is geen prioriteit meer. 

Dansen, dansen, dansen

Nu we de muziek hebben, is het tijd om te dansen. Tijdens de lockdown is bij veel mensen het dopamineniveau haast onvermijdelijk naar beneden gegaan. Dat zorgt voor een neerslachtig gevoel en kan zelfs leiden tot een depressie. Om een energieboost te krijgen, is het belangrijk om te weten wat je vrolijk maakt. Waarin kun je jezelf volledig verliezen? Wat brengt een glimlach op je gezicht, ongeacht wat er rondom je gebeurt?

Weten wat jou plezier brengt in het leven, is superbelangrijk voor je geluk, en het zorgt er ook voor dat die dopamine naar omhooggaat. Beweging is een extra plus. Dus als er iets is waar je plezier aan beleeft én dat jou in beweging brengt, dan heb je de jackpot gewonnen.

De route naar geluk

Die jackpot is uiteindelijk waar het om te doen is: plezier in je leven brengen door kleine dingen te doen en voelen wat voor een positieve invloed die kleine pleziertjes hebben op jouw gemoed. Daarvoor dient dus ook dat lijstje met prioriteiten, zodat je niet uit het oog zou verliezen waar je jouw energie aan moet besteden. 

Maar … weet je ook wat jouw Grote Droom is? Kijk eens naar dat lijstje prioriteiten. Staat die ertussen? Toegegeven, uitdokteren wat die droom precies is, kan soms een uitdaging zijn. De kans is ook groot dat je niet één ding wil, maar meerdere. Dat is volledig oké. Maar wat als je gedurende een jaar maar één ding zou mogen doen? In moeilijke tijden is het vaak belangrijk dat we een vooruitzicht hebben om met een positieve blik naar de toekomst te kunnen kijken. En wanneer we onze focus brengen naar zo’n droom, dan vallen alle andere dingen – ook de dingen waar we schrik van hebben – meer naar de achtergrond. Elke dag een beetje bezig kunnen zijn met die droom, zónder druk te leggen op jezelf, is de sleutel naar meer geluk in je leven.

Reset

Oké, je hebt nu de muziek, de jackpot en de droom die de basis vormen voor jouw persoonlijke reset. Wil je nog meer weten? In mijn boek Reset vertel ik uitgebreid hoe je van een moeilijke periode de start van een gelukkig leven kan maken. Aan de hand van mijn eigen verhaal – er werd darmkanker bij mij vastgesteld toen ik 29 was – leg ik uit hoe je de soms nog wat vage concepten hierboven concreet kan toepassen in jouw leven. Aan het einde van elk hoofdstuk geef ik je bovendien telkens een heel praktisch stappenplan mee, zodat je onmiddellijk zelf aan de slag kan.

Ook al is jouw levensverhaal vast anders is dan dat van mij, ik ben er zeker van dat je veel elementen zal herkennen. We maken allemaal moeilijke periodes door, en wat we in die periodes nodig hebben, verschilt niet zo veel. Dus waar wacht je nog op?

- Lana Bauwens