Zo ga je om met blunders op het werk

Zo ga je om met blunders op het werk

17/05/2018

Blunders en gênante situaties op het werk: we maken ze allemaal mee. Maar hoe reageer je nu het best als je frontaal tegen een glazen deur loopt waarachter het voltallige managementcomité zit te vergaderen? Of als je je niet-zwangere collega feliciteert met haar buikje? Het zit 'm allemaal in hoe je reageert!

Na een uur of drie in de file arriveer je eindelijk op je werk. De verontwaardigde blikken van al je collega’s (wij zijn hier wel al uren) zorgen voor extra frustratie en dan besef je dat je je laptop thuis vergeten bent.

  • Als er echt een superlange file was en je wilt alle twijfels de wereld uit helpen, maak dan tijdens de file een schermafdruk van de app die je gebruikt bij het rijden (bv. Touring Mobilis, Waze...). Dan staat het immers zwart op wit!
  • Maar de vraag is: waarom zou je dat doen? Ze moeten je maar vertrouwen. (En neen, natuurlijk gebruik jij ‘files’ nooit om te verdoezelen dat je eigenlijk gewoon te laat vertrokken bent thuis!)
  • En die laptop die je vergeten bent? Dat kan de besten onder ons overkomen. Mogelijks kun je bij de IT-afdeling op je werk een reserve-exemplaar bemachtigen om de dag door te komen. Is dat niet het geval? Dan is er maar één oplossing: terug naar huis.

 

Je wenst een collega proficiat met haar zwangerschap, terwijl de dame in kwestie niet zwanger blijkt te zijn. Auwch. Een gouden raad: ga er nooit, maar dan ook nooit van uit dat een ‘buikje’ bij een vrouw wijst op een zwangerschap. Misschien heeft de bewuste dame net een vijfgangenmaal verorberd of heeft ze gewoon een slechte dag en houdt ze haar rug niet mooi recht. Give the woman a break. Is het kwaad toch geschied en kennen jullie elkaar? Zeg dan het volgende: ‘Oh mijn god zeg, ik kon het eigenlijk al niet geloven toen ik je zag, want je ziet er superstrak uit, maar ik hoorde van een collega dat je zwanger was.’ (Let wel: noem geen concrete namen) En dan ga je verder: ‘Maar misschien heb ik dat niet goed begrepen, en bedoelde hij of zij dat je zwanger wou worden. Jahaaa, dat zal het geweest zijn.’ En dan begin je zo snel mogelijk over iets anders.

 

 

Je bent in slaap gevallen tijdens een vergadering. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: heeft iemand het gemerkt? En vervolgens: zou je gesnurkt hebben? Tja, het kan iedereen overkomen. Je kunt altijd zeggen dat iemand je per ongeluk een slaappil heeft gegeven in plaats van een pijnstiller.

 

 

‘Ik ben hoer.’ Dat is de sms die je baas krijgt. Terwijl er eigenlijk ‘ik ben hier’ had moeten staan. Of ‘Werk ik met ballet?’, terwijl je eigenlijk bedoelde: ‘Werk ik met bullets?’ Autocorrectie is a bitch. Het beste advies:

  • Zet ‘autocorrectie’ uit. Dat ding is nergens goed voor.
  • Probeer er een gewoonte van te maken alles wat je uitstuurt (sms, e-mail enz) eerst grondig na te lezen. Echt waar, dat bespaart je heel wat vervelende situaties.

 

Je bent te laat voor een lezing en wilt zo onopgemerkt mogelijk binnensluipen. Helaas blijkt die ene deur uit te geven op de voorkant van de zaal, waardoor het hele publiek van je binnenkomst kan genieten. Heel vervelend. Met deze situatie kun je ook op verschillende manieren omgaan. Probeer het volgende te vermijden:

  • Bloedrood worden
  • Vallen
  • Zonder opkijken – met je blik voortdurend op de grond gericht – een plaats zoeken. En daarbij vallen

Wat je best doet:

  • Je verontschuldigt je bij de spreker (‘Mijn excuses voor de onderbreking’).
  • Houd het kort, bondig en discreet (begin met andere woorden geen relaas over files, parkeerproblemen enz).
  • Ga gracieus zitten op de eerste de beste stoel die je ziet.

 

Je mag tijdens het directieoverleg eindelijk een woordje komen vertellen over je bezigheden. En je loopt frontaal tegen de glazen deur van het vergaderlokaal. Terwijl iedereen naar je zit te kijken.

  • Je maakt het erger dan het is. Zak bijvoorbeeld in elkaar. Flauwvallen kan en mag ook. Je kunt altijd proberen te claimen dat je die deur wel degelijk gezien had, maar dat je je voordien al flauw voelde en dus eigenlijk tegen de deur bent flauwgevallen. Het gaat erom wat het ergst is: flauwvallen op je werk of tegen een deur lopen?
  • Je minimaliseert. Hahaha. Hoe grappig toch allemaal. Neen, die gigantische buil is twee keer niks. Maar nu over naar de orde van de dag/meeting. Persoonlijk zou ik voor deze aanpak gaan. Maar ja, dat is dus persoonlijk.

 

Een meeting vlak voor je middagpauze loopt uit. Er valt een korte stilte. Die ‘doorsneden’ wordt door het geluid van je rammelende maag. Bedenk dat jijzelf het dichtst bij je buik zit. Het geluid dat jij hoort, zal nooit zo duidelijk hoorbaar zijn voor anderen. En ook: so what? Ja, je hebt honger. Ja, je vindt dat de meeting nu weleens ten einde mag zijn. Laat je maag daarom maar gewoon lekker grommen. The louder, the better!

 

Er wordt een lunch voorzien tijdens een van je klantenmeetings. Je kiest voor een bordje spinaziesalade. En geeft de rest van de middag een enthousiaste sales pitch met groene tanden. Tips voor later:

  • Mijd dergelijke salades en opteer voor veilige ingrediënten. Wat is er mis met een broodje kaas (weliswaar zonder tomaten met pitjes of sla met kruiden)?
  • En vooral: eet nooit spinazie zonder nadien meteen je gebit te inspecteren.