Sisu: de Finse kunst om met kracht te leven

Sisu: de Finse kunst om met kracht te leven

08/06/2018

Finland is het gelukkigste land ter wereld. Wie denkt dat het door sisu komt, zit in de buurt. Sisu is een onvertaalbaar woord dat een verzameling aan eigenschappen vertegenwoordigt: onverzettelijkheid, moed, dapperheid, wilskracht, vasthoudendheid en veerkracht.

Sisu is een daadkrachtige ingesteldheid die gaat meespelen als je een schijnbaar onoverkomelijke uitdaging aangaat. Of als tegenslag en tegenstand je eigenlijk dwingen op te geven, maar je toch de moed hebt om door te gaan. De kans is groot dat je sisu al gebruikt, je had er alleen geen woord voor. Ongeacht de uitdaging zijn er manieren om je angst te verminderen en aanspraak te doen op sisu.

 

1. Bereid jezelf voor

Want ‘een goede voorbereiding is het halve werk.’ Als je iets moet doen wat je nerveus maakt, bereid je dan zo goed mogelijk voor. Zodra je zenuwen beginnen op te spelen, hoef je in elk geval niet bang te zijn dat je niet goed bent voorbereid.

 

2. Zorg voor jezelf

In uitdagende situaties verwaarloos je jezelf misschien of zet je je eigen behoeftes op de laatste plaats. Denk daarover na en zorg dat je genoeg slaap, frisse lucht, goede voeding en tijd voor jezelf vrijmaakt. Je zult je beter voelen en beter presteren.

 

3. Maak je geest leeg

Om jouw sisu goed te kunnen gebruiken, is het heel belangrijk dat je alle overbodige ruis tot zwijgen brengt. Maak je geest leeg door meditatie, gebeden, ademhalingsoefeningen of gewoon door enige tijd in de natuur door te brengen. Het zal je verbazen hoe helder en kalm je gedachten worden.