Positief omgaan met stress

Positief omgaan met stress

20/04/2018

Iedereen ervaart weleens stress en dat is op zich geen probleem. We hebben namelijk allemaal een gezonde portie stress nodig in ons leven, anders zouden we niks bereiken. Maar langdurige blootstelling aan stress is negatief. De sleutel tot een gezond evenwicht is stress zien als een alarmsignaal zodat je stilstaat bij wat er misloopt en je het vervolgens probeert recht te trekken.

Stress… of een burn-out?

‘Gewone’ stress heeft iedereen en is ook nodig omdat het een waarschuwingssignaal is. Maar als je je daar onvoldoende van bewust bent, of als stress zich ophoopt, glijd je langzaam af op het stresscontinuüm richting chronische stress of zelfs een burn-out. Alhoewel stressklachten je lijken te besluipen zonder dat je het merkt, zijn er wel degelijk alarmsignalen die je wakker kunnen schudden. Je krijgt geen burn-out van de ene op de andere dag!

Stress op het werk is zonder twijfel één element in het ontstaan van een burn-out, maar er zijn er nog meer. Als je last hebt van een negatieve werkomgeving, is het erg belangrijk dit in elk geval aan te kaarten. Stress is ook altijd een gevolg van een complexe interactie tussen een individu en de omgeving. Een stresserende omgeving speelt wel degelijk een erg grote rol, maar sommige personen zijn kwetsbaarder dan anderen. Het is vooral belangrijk dat je naar je partner, vrienden en familie luistert: zij zien het eerder dan jijzelf als het problematisch wordt.

Rust en (h)erkenning

Om stress in je voordeel te gebruiken, moet je je eerst en vooral bewust worden wanneer en waarom je gestrest raakt. En je moet ook je grenzen kennen zodat je tot rust komt. Als je dat niet doet, maak je geen herstelhormoon meer aan en loopt je batterijen langzaam maar zeker leeg.

 

Tip: ga op zoek naar vaste rituelen. Zorg voor een vaste structuur die altijd terugkomt. Vaste rituelen creëren rust en voorspelbaarheid en brengen ons stresssysteem tot rust. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn, zolang je niet je hele leven in een strikt te volgen keurslijf stopt.

 

Oefening: stilstaan na een stresspiek

  • Sta na een erge stresspiek even bewust stil bij wat er gebeurde.
  • Hoe erg was deze piek? Beoordeel de ernst van het moment op een schaal van 1 tot 10 (1 = helemaal geen stress, 10 = de ergste stress die je je kunt inbeelden).
  • Hoe ben je met deze situatie omgegaan? Wat heb je gedaan om de stress de baas te kunnen?
  • Wat kun je daaruit leren voor stresspieken in de toekomst?

 

Om op een positieve manier met stress om te gaan, moet je ongewenste situaties en achteruitgang (h)erkennen en er vervolgens op anticiperen om toekomstige problemen te voorkomen. Wees je ervan bewust dat er nu eenmaal dingen minder goed lopen en probeer je daarop voor te bereiden. Wie dat kan, zal minder last hebben van stressgerelateerde problemen.

 

Oefening: stress verwelkomen

Stap 1) Weet wanneer je stress ervaart. Sta jezelf toe om de stress op te merken, ook hoe die invloed heeft op je lichaam. Elk moment waarop je je onrustig en ongemakkelijk voelt komt hiervoor in aanmerking.

Stap 2) Verwelkom stress door die te herkennen als een respons op iets waar je om geeft. Je hebt geen stress voor dingen waar je niets om geeft. Kun je dus een verband leggen met datgene wat je dierbaar is? Wie of wat staat er op het spel, en waarom kan het je wat schelen?

Stap 3) Gebruik de energie die stress je geeft, in plaats van je energie te verspillen aan het willen beheersen van de stress. Wat kun je op dit moment doen om het weer beter te maken voor jezelf? Probeer tot een scenario te komen waarbij je aangeeft hoe je je voelt en waar je behoefte hebt:

  • Ik merk bij mezelf dat …
  • Ik waardeer jouw …
  • Zelf heb ik echter eerst behoefte aan …
  • Hoe is dat voor jou?