Ontstressen in vijf minuten

Ontstressen in vijf minuten

13/03/2018

Iedereen piekert weleens en het is heel normaal om een bepaalde mate van spanning te voelen. Maar als je te veel piekert, overheersen de negatieve gedachten en resulteren ze in stress, angst en nervositeit. Om die piekergedachten te stoppen ontwikkelde gedragstherapeute Corinne Sweet deze oefening

Stap 1

Stel een timer in op vijf minuten. Ga comfortabel zitten op een rustige plek en observeer je gedachten. Sluit je ogen en visualiseer ze als pingpong- of squashballetjes die tegen de muur stuiteren. Kijk hoe ze rondspringen van het ene onderwerp naar het andere…

Stap 2

Richt je aandacht op je ademhaling. Adem in en uit en blijf je gedachten observeren, maar ga er niet achteraan, laat ze los. Laat ze stuiteren, net zolang tot ze uit het zicht verdwenen zijn, de kamer uit, een voor een.

Stap 3

Adem door. Verplaats je aandacht naar een punt net achter het midden van je voorhoofd en laat je geest tot rust komen. Houd je aandacht erbij terwijl je gedachten zich langzaam maar zeker terugtrekken. Je observeert ze alleen, je hoeft er niets mee te doen.

Stap 4

Blijf ademen en richt je aandacht op je borst en buik, die rijzen bij een inademing en dalen bij een uitademing. Zeg in stilte ‘rijzen’ als je inademt en ‘dalen’ als je uitademt.

Stap 5

Wanneer je timer afgaat open je rustig je ogen. Word je gewaar van de plek waar je zit. Blijf rustig in- en uitademen en ga na of je je nu iets minder gespannen voelt.

 

‘Je zorgen en angsten zijn niet wie jij bent en ze hoeven je leven niet te beheersen.’ – Jon Kabat-Zinn