Fokking druk? Prioriteiten stellen doe je zo.

Fokking druk? Prioriteiten stellen doe je zo.

29/01/2019

Ken je dat gevoel? Je hebt duizend-en-één dingen te doen. En het wordt je eigenlijk te veel. Prioriteiten stellen is de oplossing. Maar hoe pak je dat in ‘s hemelsnaam aan? Met het pingpongballen-principe!

 

Het principe:

Neem een grote glazen pot. Die stelt je tijd voor deze week voor. Er is wel wat ruimte, maar niet oneindig veel.

De pot vul je tot de rand met pingpongballen. Dit zijn je prioriteiten: de dingen die belangrijk zijn voor het bereiken van je doelen.

Je merkt dat tussen de ballen nog voldoende ruimte is om wat knikkers toe te voegen. Dit zijn de minder belangrijke zaken, waar je echter niet aan ontkomt.

Is de pot nu vol? Nope! Giet er zand over en inderdaad het kan er nog bij. Dit zand staat voor zaken die eigenlijk niet belangrijk zijn. Maar die je moet van jezelf of je omgeving.

En om de pot helemaal te vullen: er kan nog flink wat water bij! Dit staat voor alle zaken die niet belangrijk zijn én die ook niet moeten.

Kunst is om zand en water niet je week te laten opvullen. En goed je prioriteiten te onderkennen.

Kort

  • pingpongballen: de echte belangrijke zaken in je werk én privéleven
  • knikkers: noodzakelijk, maar niet per se belangrijk
  • zand: dingen die voor jou niet belangrijk zijn, maar wel moeten
  • water: dingen die niet noodzakelijk zijn én die niet moeten.

In ‘Fokking druk’ kaart Thijs Launspach, docent psychologie aan de universiteit van Amsterdam, dit pingpongballenprincipe aan. Een origineel idee (al is het - dat geeft de psycholoog ook grif toe - gepikt van Amerikaans auteur Steven Covey)!