Waardevolle momenten plukken met Ichigo-ichie

Waardevolle momenten plukken met Ichigo-ichie

27/03/2019

Elk moment kan waardevol zijn. En dat vergeten we wel eens. Ontdek de kracht van de term Ichigo-ichie.

 

De poorten van het Shambhala. Que?

Wel ja, deze Tibetaanse legende illustreert perfect de betekenis van Ichigo-ichie.

Een jager achtervolgt een hert tot over de besneeuwde toppen van de Himalaya. Plots staat hij voor een grote berg.

Er zijn twee poorten die als een venster een kijk geven aan de jager op wat er zich achter bevindt. Een oude man wenkt de verbaasde jager dichterbij om alles goed te zien. Wat hij ziet beneemt hem de adem.

Hij krijgt een prachtige tuin te zien, bomen die volop vruchten dragen, spelende kinderen die gelukkig rondlopen tussen de mooiste dieren. ‘Dit moet wel het paradijs zijn, roept hij uit.’ De oude man beaamt. ‘Dat is het ook. En als je wil kan je nu binnen en je zal voor altijd gelukkig zijn.

De jager deinst terug. ‘O dat wil ik, maar ik haal vlug mijn vrienden.’ De oude man fronst. ‘Zoals je wil. Maar houd er rekening mee dat de poorten van het Shambhala maar één keer in je leven geopend zijn.’ De jager haast zich weg, haalt zijn vrienden en ze spoeden zich over de bergen naar de poorten. Er aangekomen zijn ze dicht. Om nooit meer open te gaan.

Moraal van het verhaal

De letterlijke vertaling van Ichigo-ichie is: ‘Op dit moment - één kans.’

Elke ontmoeting en elke ervaring is uniek en waardevol en zal zich nooit meer opnieuw op dezelfde manier voordoen.

Als je dit moment laat wegglippen zonder ervan te genieten, dan ben je het kwijt. Het komt niet terug. En dat ondervond de jager in de legende hierboven.

Het paradijs hoef je niet te zoeken. Genieten van mooie, unieke en waardevolle momenten, daar draait het om. Een mooi voorbeeld hiervan is de periode dat Japanners naar de parken trekken om volop te genieten van de prachtige sakura, de bloesems van de Japanse kerselaar. Want straks vallen ze. En is dat mooie moment alweer voorbij.

En neen, je hoeft niet naar Japan. De kracht van Ichigo-ichie zit net in het herkennen van het moois dichtbij. In kleine momenten en kleine dingen. En dat is voor iedereen net iets anders.

Bron: Ichigo-ichie