Leer mediteren met de tips van een expert

Leer mediteren met de tips van een expert

18/03/2018

Volgens Edel Maex, psychiater en zenleraar, is mediteren op zijn allereenvoudigst gezegd niets anders dan stil worden, je geest en je hart openen en aanwezig zijn. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, denk je? Met deze tips ga je zelf aan de slag.

Zit, lig, sta of loop

Volgens Maex is elke lichaamshouding geschikt om te mediteren, zolang je je maar comfortabel voelt. “Als je een boeddha is lotushouding ziet zitten, is dat omdat dat voor hem de comfortabelste houding is. Voor de meesten van ons is dat niet zo.” Je kan dus zittend, liggend, staand, lopend en zelfs fietsend of zwemmend mediteren.

Als je zittend wilt mediteren, zijn er twee dingen waarop je moet letten. “Het is belangrijk dat je regelmatig van houding verandert. Er is niemand die zegt dat je moet stilzitten. Daarnaast zoek je best een houding waarin je bovenlichaam balanceert. Daarvoor heb je een kussentje nodig zodat de zitting wat naar voren helt. Zo krijgt je rug zijn natuurlijke kromming. Zoek dus een positie van evenwicht en probeer dat evenwicht ook telkens te herstellen.”

Volg je ademhaling

Een eenvoudige oefening om mee te beginnen, als je comfortabel zit, is je adem volgen. Dat is niet hetzelfde als een ademhalingsoefening: je stuurt of verandert de ademhaling niet. Volgens Maex is het ook geen probleem als je geest afdwaalt. “We mediteren niet om onze geest leeg te maken, maar om hem te leren kennen.” Je zult merken dat je geen enkele controle hebt over het moment waarop je geest afdwaalt, maar probeer terug te komen op het moment dat je dat merkt. Daar zit je controle.

“Als je de adem volgt, is het niet de bedoeling dat dit lukt. Het interessante zit er juist in dat het niet lukt, zo wordt zichtbaar wat je afleidt. Het maakt zichtbaar wat je bezighoudt, ook al ga je er nu niet op in. Mediteren is geen relaxatie, het is ons openen voor de werkelijkheid, dus zowel voor rust als voor onrust. Daarom sturen we ook niet.”

 

Meer weten? In ‘Leren mediteren’ van Edel Maex lees je er alles over.