Last van the blues? Kies een andere focus!

Last van the blues? Kies een andere focus!

20/01/2020

De kracht van de geest is enorm. Heb je soms last van deprimerende gedachten? Niets is menselijker. En... enige oefening kan je helpen een negatieve mindset om te zetten naar een positieve focus.

 

Tip 1: train je mind

Net zoals je lichaam, kan je je mindset trainen. Goed nieuws, toch? Los van medische aandoeningen, is je manier van kijken naar het leven een vaardigheid. En die kan je bewust omkeren. Hoe? Verleg je focus!

Tip 2: Focus op het positieve

Ons brein - zo lezen we in ‘Reset je mindset’ van coach Daan Jensen - neigt naar inzoomen op bedreigingen. Positief nieuws raakt minder door de filter. Vreemd? Misschien niet als je erover nadenkt hoe de primitieve mens misschien wel kon genieten van een warm vuur, maar vooral moest rechtspringen als een holenleeuw z’n grot binnenkwam. Feit: holenleeuwen zijn er niet langer. Onze focus op het goede? We kunnen het ons veroorloven en we hebben de mogelijkheid om dit veilig te trainen.

Tip 3: Geef je zelfbeeld een positieve boost

Jouw kijk op de wereld gaat uit van jezelf. Geen wonder dat die dan ook door je zelfbeeld gekleurd wordt. Een positief zelfbeeld komt er natuurlijk (meestal) niet zomaar aangewaaid. Het hangt af van je opvoeding, je omgeving, je mogelijkheden en de manier waarop je met je zwaktes leert omgaan. Ga op zoek naar jouw sterktes, creëer de beste versie van jezelf en je zal zien: het leven wordt er mooier op.

Tip 4: Doe wat je leuk vindt

Moet jij de godganse dag een taak vervullen die je met afkeer vervult? Je wordt daar niet gelukkiger van. En deprimerende gedachten nemen toe. Hoewel we allemaal minder aangename taken te vervullen hebben, is het wijs om een mooi evenwicht te vinden. Lukt dat niet meteen binnen je werk? Zoek een verrijkende hobby voor in het weekend.

Tip 5: Waag je buiten de gebaande paden

Nieuwe dingen ontdekken maken een mens gelukkig. Niet alleen wij ondervinden dat, de wetenschap leverde bewijs. Trek er eens op uit als je anders altijd thuis blijft, volg een cursus zelfverdediging hoewel je klein en fijn bent, lees lassen, ga studeren, gooi die vervelende partner buiten. Of doe gewoon iets kleins: zeg gedag tegen de buren. We willen nu niet meteen een scheiding op ons geweten hebben.

‘If you change the way you look at things, things will start to change.’