Kintsugi: scherven maken je sterker

Kintsugi: scherven maken je sterker

15/10/2018

In Japan bestaat de traditie om kostbaar gebroken porselein terug te repareren door de barsten met goudpoeder aan elkaar te lijmen. De term ‘kintsugi’ verwijst naar die gouden lijnen die elk gebroken stuk nog mooier en kostbaarder maken. Een mooie metafoor om mee te nemen naar ons mentale welzijn.

Barstjes markeren je vooruitgang

Denk eens na. Waarschijnlijk legde je al een hele weg af. Je hebt barstjes opgelopen. Je hebt ze erkend én gerepareerd. Daar kan je trots op zijn. Je komt immers uit de trijd als een mooiere, verfijndere versie van jezelf. Je barstjes van goud maken je tot wat je nu bent.

Krasjes op je ziel leren je vriendelijk te zijn voor jezelf

Barstjes accepteren en tolerant zijn tegenover jezelf brengen je naar een helende zienswijze op je leven. Liefdevol zijn tegenover jezelf is een belangrijke verdienste.

Heling is een levenslangs proces.

Leren is dé sleutel tot kintsugi. Deze Japanse visie moet je benaderen met een open hart. Elke dag.

Imperfecties maken je uitzonderlijk mooi

Net zoals de gouden lijnen op het herstelde servies, maken de scherven die jij terug samenvoegde je tot een uitzonderlijke schoonheid. Niemand is perfect en de weg is niet recht. Je grootste angsten en diepste wonden behoren tot de kostbaarste delen van je bestaan.

 

 

Uitgebreide kennis over deze Japanse zienswijze op het leven, vind je in Kintsugi, van Candice Kumai.
Candice ontdekt de oosterse cultuur via de familie van haar Japanse moeder.

Een boek over rust, hoop en kracht én met vele gezonde, verrukkelijke Japanse gerechten. Naar het boek.