Hoorde jij ooit van de lepeltjestheorie?

Hoorde jij ooit van de lepeltjestheorie?

19/12/2018

Het was haar chronische ziekte die Christine Miserando inspireerde tot de ‘spoon theory’. Mentale kracht en energie? Ze passen in een aantal lepeltjes.

De theorie in het kort

Gezonde mensen? Die staan ‘s morgens op met, zeg maar, vijftig lepeltjes energie. En elke handeling verbruikt één of meer lepeltjes. De ene al wat meer dan de andere.

Opstaan en douchen of ontbijten en afwas wegzetten: die zijn geklaard met één lepeltje. Naar kantoor rijden in de file: hier gaan twee lepeltjes aan op. Een crisissituatie op het werk? Daar scheppen ze vijf porties energie. En ga zo maar door.

Tot ze ‘s avonds terug gaan slapen en de dag nadien terug opstaan met... inderdaad, opnieuw vijftig lepeltjes aan gloednieuwe energie.

Lepeltjesbeheer bij minder energie

Christine Miserando lijdt aan lupus. Soms raakt ze volledig uitgeput. En… ‘dan sta ik op met maar tien lepeltjes energie,’ vertelt ze.

De slimme manier om hier mee om te gaan: een goed beheer van de voorraad. Op tijd rust nemen, niet té veel willen doen en dat ook meegeven aan de omgeving. Niet makkelijk, aldus Christine, maar, hé, slim beheer rendeert!

Het is niet het moment om te denken aan wat je niet hebt. Denk in plaats daarvan aan wat je kunt doen met wat je wel hebt.’
Ernest Hemingway - Afscheid van de wapenen

De lepeltjestheorie helpt ook wie worstelt met een burn-out.

Anne Evrard maakte het zelf mee. ‘50 lepeltjes energie per dag’ is een onderbouwde gids met heel veel praktische tips.

Een kostbare handleiding voor wie hiermee geconfronteerd wordt.