Het mooiste moet nog komen

Het mooiste moet nog komen

31/08/2019

Die rimpeltjes (van het lachen!), de grijze lokken (van het denken!), de strammere knoken (van té veel te sporten, haha!), ze kunnen confronterend zijn. En toch: ouder worden is een geschenk. En dat mogen we nooit vergeten.

Mary Pipher is cultureel antropologe en ging op zoek naar praktijkvoorbeelden van vrouwen die mooi en wijs ouder worden. De titel van het boek dat ze hierover schreef vertelt dé essentie: het mooiste moet nog komen. 

Intense vriendschap, de eerste kleinkinderen, tanende of integendeel steeds sterker wordende liefde, ziekte of, ja, ook overlijden van een geliefde: het komt op je weg. 

De antropologe stelt het zo: ‘Oudere vrouwen hebben een schat aan ervaring. En deze fase van ontwikkeling als mens is er één van extremen: oudere vrouwen beleven de mooiste geluksmomenten én tegelijk waarschijnlijk het diepste verdriet. De uitdagingen die gepaard worden met het ouder worden, vergen bepaalde vaardigheden. Maar als je die eenmaal hebt ontwikkeld, ben je zeker van een uiterst boeiende reis, die van het ouder worden’.

In ‘Het mooiste moet nog komen’  boeit de antropologe je van begin tot eind. De verhalen over de sterke vrouwen werken ronduit inspirerend. Herkenbaar door de anekdotes én een bron van wijsheid door het delen van ervaringen.

Ouderdom is geen ziekte, het is een ontwikkeling zonder einde. We verliezen kracht, maar groeien meer naar het licht.’ May Sarton

‘Doe met gratie afstand van de voorrechten van de jeugd en omarm de wijsheid der klimmende jaren.’ Desiderata

PS. Het boekje is vlot geschreven én staat vol wijsheden. En, geef toe, de cover is een plaatje!