De kracht van dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid

27/05/2018

Iedereen heeft dingen in zijn leven om dankbaar voor te zijn. Ja, ook jij! Als je je daar meer bewust van wordt, kan je de kracht van dankbaarheid ervaren en de positieve gevolgen toelaten in je leven.

Dankbaarheid als levenshouding

Dankbaarheid als levenshouding is de intentie om het goede in het leven te waarderen en te vergroten. Het zal je misschien niet verbazen dat het goede vaak juist aanwezig is in het kleine en het dagelijkse dat vlak voor onze neus is. Het kan zo zijn dat je het positieve in je leven uit het oog bent verloren omdat het zo vanzelfsprekend lijkt.

Neem eens een moment om rond te kijken. Laat je ogen rusten op de dingen die je hebt. Stel je vervolgens voor dat iemand die het minder goed heeft dan jij jouw omgeving ziet. Wat zou deze persoon zien dat jij als vanzelfsprekend bent gaan ervaren?

 

Wat met negatieve gebeurtenissen?

‘Moet ik dan voor alles dankbaar zijn in mijn leven, ook de tegenslagen?’ denk je nu misschien. Natuurlijk niet. Het zou een grove ontkenning zijn van het leven. Dankbaarheid kan angsten, verdriet en boosheid niet wegnemen en dat is ook niet de bedoeling.

Dankbaarheid kan er wel toe bijdragen dat je niet overweldigd wordt door onplezierige emoties en kan helpen om betekenis te geven aan een moeilijke situatie. Het kan je met andere woorden mentale kracht geven die je in staat stelt om moeilijke periodes beter door te komen. Het gaat erom dat je een goede balans in je leven creëert tussen het negatieve en het positieve.

 

De positieve spiraal

Dat dankbaarheid je meer mentale kracht geeft, is te verklaren door de positieve spiraal. Mensen die dankbaarder zijn, hebben meer oog voor positieve gebeurtenissen en hun aandacht blijft ook langer gericht op het positieve. Tegelijk focust hun aandacht minder op het negatieve.

Dankbaarheid uiten

Dankbaarheid voelen en het niet uiten is als het inpakken van een cadeau en het vervolgens niet weggeven. – William Arthur Ward

Het is niet alleen belangrijk om dankbaarheid te voelen, je moet het ook regelmatig uiten. Je vindt het zelf toch ook fijn als iemand jou dankbaar is en dat ook werkelijk zegt? Doordat je je dankbaarheid  uit, ontstaan positieve emoties bij de ander en draagt het ook bij aan jullie relatie en verbondenheid. De ander zal daarnaast meer gemotiveerd zijn om vaker iets goed te doen voor jou of anderen.

 

Aan de slag!

Een goede manier om je dankbaarder te voelen, is een dagboek van dankbaarheid bijhouden. De vorm en de manier waarop kun je zelf bepalen. Omdat het goed kan zijn om later nog eens terug te lezen waarvoor je dankbaar was, is het zinvol om het te bewaren. Je kunt beginnen met drie of vier keer per week schrijven over drie goede dingen die gedurende de voorbije dag plaatsvonden en waarvoor je dankbaar bent.

Er zijn geen richtlijnen voor hoelang je schrijft en het hoeven geen grote zaken te zijn waarover je schrijft. Het is zelfs aan te bevelen om over dagelijkse, kleine situaties te schrijven omdat we deze vaak als vanzelfsprekend ervaren of er gewoonweg niet bij stilstaan. Cruciaal is dat je niet alleen de gebeurtenis beschrijft, maar ook wat maakt dat je dankbaar bent voor de positieve momenten.

Enkele voorbeelden: een maaltijd die je hebt gegeten, een moment dat je genoten hebt van de zon, of iemand die de tijd nam om te vragen hoe het met je is, een collega die iets aardigs zei, of een onbekende die je voor liet gaan bij een kassa, een fijn moment met familie of vrienden.