Oudste dochter? Dan heb je deze eigenschappen

Oudste dochter? Dan heb je deze eigenschappen

25/04/2019

Wist je dat J.K. Rowling er één is? En Oprah Winfrey? Yep, 2 sterke dames. En: de oudste van de dochters in hun gezin.

Eerlijk? Er is geen echt wetenschappelijk bewijs. Maar ondervinding en navraag brachten de auteurs van ‘Het oudste dochter effect’ tot een lijstje van 5 typerende eigenschappen.

1.Verantwoordelijk

Al heel jong krijgt de oudste verantwoordelijke taken toebedeeld. Even de jongste vasthouden terwijl mama de deur opent of kleine zus een handje geven voor het oversteken: typische kleine brokjes verantwoordelijkheid die er van kleins af aan ingepeperd worden.

2. Plichtsgetrouw

Zorgen dat de kamer op tijd opgeruimd wordt, daar zorgt de oudste vooral zelf voor. Want dan is ze zeker dat het gebeurt. Plichtsgetrouw zijn? Een mooie eigenschap. Maar soms mag een ander het wel eens doen.

3. Voortvarend

De oudste overziet alle taken in vogelvlucht en verdeelt als van nature de taken. En heel vaak zijn mensen blij dat ze dat doet.

4. Serieus

Oudste dochters kiezen vaak een beroep waarin hun onderzoekende kant van pas komt. Het oppervlakkige? Daar kijkt de oudste vlug doorheen.

5. Zorgzaam

Blij als iedereen blij is? Heel typerend voor de oudste.

 

Herkenbaar? De achterliggende emotie: angst om als oudste uit het nest te worden gegooid. Het kan kloppen, geef toe.

In 'Het oudste dochter effect' gaan Lisette en Wies op zoek naar het waarom van deze eigenschappen. Want zelf zijn zij ook de oudste thuis én ze herkennen veel gelijke eigenschappen bij elkaar én bij andere oudste dochters.

Misschien een cadeautip voor je zus(sen) :-)