Liefdesoesters met bayonneham en basilicum

Liefdesoesters met bayonneham en basilicum

11/02/2019

Een dozijn oesters met een fijne emulsie als smaakmaker voor zijn tweetjes. Als dat geen toppertje is voor valentijn.

 

Dit heb je nodig voor de oesters

12 oesters - 4 (gele) tomaten - 3 cl WITTE balsamicoazijn - 4 sneetjes bayonneham in reepjes

Dit heb je nodig voor de basilicumemulsie

Vocht van de oesters dat je tot 1 dl aanvult met champagne - 20g basilicumblaadjes - 20g restjes van de bayonneham - 1 dl culinaire room - zwarte peper van de molen

Aan de slag

  • Open de oesters en verwijder de vrucht.
  • Zeef het vocht.
  • Breng het oestervocht, samen met de restjes ham en de room aan de kook. Laat 3 minuten trekken, laat inkoken en zeef.
  • Breng op smaak met de peper.
  • Laat afkoelen tot de basilicumroom lauw is.
  • Snijd de tomaten in vier. verwijder de zaadlijsten. Mix het vlees en duw door een fijne zeef.
  • Doe de zaadjes erbij en meng met de balsamicoazijn.

Presentatie

  • Schik in elke schelp een oester en enkele reepjes ham.
  • Lepel daarop wat van het tomatensap.
  • Mix de basilicumroom schuimig en werk er de oesters mee af.

Receptje uit 'Ham'. Een boek vol verhalen én recepten rond de tophammen in Europa. Bayonneham is er eentje van.