Leestip – Ik droomde van Afrika

Leestip – Ik droomde van Afrika

09/06/2018

Als klein meisje stelde Kuki Gallmann zich al voor hoe geweldig het zou zijn om in Afrika te wonen. Door een ongeluk waarbij ze ernstig invalide raakte, leek het continent van haar dromen echter voorgoed onbereikbaar. Toch wist ze de enorme wilskracht en volharding op te brengen om opnieuw te leren lopen – en zich ondanks alles met haar gezin te vestigen in Kenia.

Als laat in de middag het savannegras met zilver is doorschoten en bleek goud de silhouetten van de heuvels omlijnt, rijd ik dikwijls met mijn honden naar de Mukutan om te zien hoe de zon ondergaat achter het meer en de nachtelijke schaduwen zich nestelen in de valleien en op de vlakten van het Laikipiaplateau.

Aan de uiterste rand van de Riftvallei, op wacht bij het ravijn, groeit daar een acacia, gebogen door de wind der eeuwen. Die boom is mijn vriendin, wij zijn zusters. Ik leun tegen de stam, die geschilferd en grijs is als een wijze, oude olifant. Tussen de takken door, gebogen armen gespreid in een stille dans, kijk ik omhoog naar de hemel van Afrika. Het wordt snel donker, rood verdiept zich tot purper, een wit maansikkeltje zweeft boven de horizon. Een laatste adelaar vliegt statig terug naar haar nest op de steile rotsen. Dezelfde oerbries steekt op uit het ravijn, met geritsel van blad en snelle slangen, trillers van onzichtbare boomkikkers, de roep van de eerste nachtvogels en soms het briesen van een buffel, bavianenkreten of de schorre grom van een luipaard.

 

De drukke wereld van Europa is ver en vreemd? Bestaat Venetië echt en drijft de avondnevel van de slaperige kanalen over de antieke paleizen? Duiken de zwaluwen nog steeds naar hun nesten onder de daklijsten van mijn grootvaders verlaten huis in Veneto? En slipte de auto die zomeravond echt, aan de rand van de lagune?

 

Ik droomde van Afrika is Kuki Gallmanns onvergetelijke schildering van Oost-Afrika en de imposante schoonheid van de natuur van Kenia. Het boek is intussen al een ware klassieker. Het is een krachtige zelfportret waarmee ze nog altijd vele lezers inspireert en laat zien hoe zijzelf geïnspireerd en getroost door de natuur enorme tegenslagen overwon en het leven in Afrika trouw bleef.