De kunst van online daten

De kunst van online daten

18/08/2018

Aanklikken, swipen, liken: die digitermen maken het huidige daten net iets minder romantisch dan bij onze ouders en grootouders. Iemand op de stoep voor haar huis aanspreken, rozen sturen en chocoladebonbons op de dorpel achterlaten zijn toch van een andere orde. Online daten? Het blijft een onontgonnen gebied, vol nieuwe mogelijkheden én gevaarlijke valkuilen.

'Eigenlijk bakken we er niks van', aldus Aziz Ansari, die op verkenning ging in de wereld van de liefde via smartphone. 'Kennis en vaardigheden van online daten ontberen we allemaal', aldus de auteur van het boek Moderne romantiek.

Het begint allemaal met ‘het profiel’. Welke partner zoeken we? Hoewel we allemaal op zoek zijn naar een soulmate, weten we heel vaak niet wat dat dan eigenlijk inhoudt. Meer nog, onderzoek wees uit dat kandidaten eerder afspraken met personen die helemaal niet overeen kwamen met het type partner dat ze aanvankelijk opgaven.

Ondanks alle gedetailleerde wensen, laten we ons in 90% van de gevallen uiteindelijk leiden door de foto. En daar is één en ander over te zeggen. De meeste vrouwen gebruiken een foto waarop ze lief glimlachen. Mooi! Alcohol én dieren lijken wat af te schrikken. Waarom? Misschien dat dit net een leuk onderzoeksonderwerp kan zijn voor doctoraatsstudenten antropologie… Want bij mannen gaat de foto mét dier net méér reactie genereren.

O, en dan hebben we interesse gewekt. Door onze profielfoto (en niet door onze diploma’s). Tijd om berichten te gaan uitwisselen. Hier tel je best de tekens die je intikt. 40 à 60 tekens zijn ideaal. Liefst geschreven in 2 minuten. Niet langer. Hoe meer je nadenkt, hoe meer je bericht afschrikt, zo blijkt. Echte info, duidelijk en to the point helpt.

En vooral, ben je op zoek naar een partner? Ga dan niet al je tijd besteden aan het online communiceren. Een echte date, elkaar in real life ontmoeten, daar moet je werk van maken. Een raad die velen onder ons in de wind slaan. En toch, je soulmate, die vind je niet door online achter een veilig scherm te blijven zitten. Alleen als je samen afspreekt en ineens hoopt dat die avond echt nog héél lang duurt, weet je dat je goed op weg bent.

Meer over het boek