De kluwen van het nieuw samengesteld gezin

De kluwen van het nieuw samengesteld gezin

09/03/2018

Scheidingen en nieuwe gezinssamenstellingen komen steeds meer voor. Het is een samenlevingsvorm die relatief nieuw is en niet altijd even harmonieus verloopt. Om die harmonie wel te bekomen is er grote creativiteit vereist.

Kerngezinnen en relaties

Er zijn een aantal dingen die je als samengesteld gezin moet beseffen en aanvaarden. Het belangrijkste is beseffen dat je geen traditioneel kerngezin bent met een mama, papa en kinderen.

Iedereen wil natuurlijk dat zijn nieuw gezin werkt als een traditioneel gezin, maar dat kan gewoonweg niet door de complexiteit aan relaties. Toch ontstaan daardoor veel twijfels en discussies. Die twijfels mag je gerust toelaten omdat ze zo eigen zijn aan samenleven in een samengesteld gezin.

 

“Wie in een nieuw gezin woont, moet afstand kunnen nemen van de droom van het ‘ideale’ gezin en het verschil moet kunnen vieren.”

 

Wat je daarnaast moet beseffen is dat de ‘normale fasen’ door elkaar lopen. Normaal ontmoet je iemand en dan komen de kinderen. In een samengesteld gezin wordt dat door elkaar gegooid. De ouder-kindrelatie bestaat al. De partnerrelatie is dus priller dan de ouder-kindrelatie.

 

Kleine en grote zorgen

In samengestelde gezinnen gaat het om vele kleine (en minder kleine) dingen: welke naam zet je op het naamplaatje bij de deur? Mag je nieuwe partner je kind berispen? Je nieuwe partner zorgt tenslotte mee voor jouw kind. Soms is het een stuk eenvoudiger om de ouder te laten bepalen wat de regels voor het kind zijn. Natuurlijk kun je hierbij rekening houden met de wensen van je nieuwe partner.

Zorg er dus voor dat je te weten komt wat voor elkaar belangrijk is. Dat kan veel spanningen wegnemen. Iedereen neemt een andere positie in, iedereen heeft andere belangen. Je moet die van elkaar leren kennen.

 

“Ouderlijk gezag is anders dan het gezag van de stiefouder. Het eerste is er, het tweede moet stap voor stap opgebouwd worden. Maar juist daardoor is het eigenlijk eerlijker.”

 

Wat je daarnaast niet mag vergeten is dat in de traditionele kerngezinnen ook heel wat discussies plaatsvinden omdat ouders weleens van mening verschillen over de opvoeding van de kinderen.

 

Wanneer je beseft dat je nieuwe gezin een creatievere visie en aanpak vraagt dan een kerngezin stroomt de lucht binnen.  Er zijn nog geen regels over samengestelde gezinnen. Je moet én mag het zelf een beetje laten groeien waarbij iedereen concessies doet, plannen aanpast en regels, waarden en overtuigingen loslaat.