8 x volwaardig gezin zonder kinderen

8 x volwaardig gezin zonder kinderen

02/05/2019

Elk koppel zonder kinderen kreeg de vraag ooit gesteld. ‘Denken jullie aan kindjes?’. Terwijl een gezin om tal van redenen kan opteren om hun liefde, warmte en energie anders vorm te geven. Bewust gekozen of door omstandigheden: ook zonder kinderen is een gezin af.

 

1. De jonge avonturiers

Ooit komen er misschien wel kinderen, bij deze koppeltjes. Maar nu nog niet. Nog even blijven ze weg van het ‘huisje-boompje-kindje’-verhaal. En trekken regelmatig de deur achter zich dicht. Voor een stap in de wijde wereld.

2. De ambiteuze tweeverdieners

Een succesvol verhaal op werkvlak maakt hen gelukkig. En geeft hen een doel. O, en zij staan klaar om de vakantieperiodes toch te werken, en na vijven die deadline af te werken. Omdat zij  niet direct naar de crèche hoeven te hollen.

3. De zelfstandige solitairen

De ruimte en rust in hun hoofd vinden ze zalig. En zelfs in een relatie hebben ze heel vaak genoeg aan het eigen gezelschap. Neen, een kleine uk, die hoeft niet.

4. De koppels die er ooit eentje wilden

Daar sta je dan, als koppel. Aan wie het niet gegeven is samen een klein wezentje op de wereld te zetten. Sommigen voeren een jarenlange en energievretende strijd en spannen samen met technologie en wetenschap om toch een kindje te kunnen krijgen. Anderen zoeken al eerder een eigen weg. Niet uit vrije wil, maar toch heel zinvol, samen met de partner.

5. De spirituelen

Zij worden heel vaak vergeten. Die mensen die in een opgelegd celibaat terechtkomen. Ook zij vormen een gezin. Als alleenstaande. Met veel mensen om zich heen. Maar zonder kinderen.

6. De voorvechters

Zij kiezen bewust voor een bestaan zonder kinderen. Om tal van redenen. Voor emancipatie en tegen paternalisme. Voor biodiversiteit en tegen overbevolking. En voor en tegen nog zoveel meer.

7. Zij die op een partner met kinderen vallen

Ook dit kan een reden zijn waarom er geen kinderen meer komen. Het is moeilijk om alle stukjes in elkaar te knutselen. En eigen kinderen zouden dit nog ingewikkelder maken.

8. Zij die er gewoon niet aan toe kwamen

Kan ook, natuurlijk. Het leven kiest soms een eigenzinnige weg. En misschien komt niet de juiste partner op het pad, of misschien is er zoveel meer waar iemand mee bezig is.

‘Je hebt een bizar gelukkig publiek,’ zo reageerde een dataresearcher toen auteur Lisette Schuitemaker de resultaten van haar enquête rond kinderloze gezinnen ging bespreken.
Gezinnen zonder kinderen vinden absoluut een volwaardige invulling van hun leven. Mocht daar nog twijfel over bestaan.

Bron: Gelukkig zonder kinderen - Lisette Schuitemaker