3 geheimen voor een lange én gelukkige relatie

3 geheimen voor een lange én gelukkige relatie

04/07/2018

Iedereen stapt met de beste bedoelingen in een relatie. En toch lopen er zoveel stuk. Wil jij met jouw lief lang én gelukkig samenleven? Het kan. En niet alleen in sprookjes. Het vergt wel een beetje inzet...

1. Liefde is… hard werk.

Verliefd zijn gaat vanzelf. Veel wetenschappelijke studies hoeven we niet te raadplegen om te beseffen dat die rush niet eeuwig duurt. Een volwassen, langdurige relatie overstijgt die ene fase. Lang en gelukkig samenzijn? Het gaat niet zonder slag of stoot. Samen vallen en opstaan: het hoort erbij.

2. Hallo? Ben je daar?

Communicatie blijft belangrijk. De basis? Alles bespreekbaar maken. Problemen wegmoffelen: daar is geen kat mee geholpen. En zeer zeker geen liefdesrelatie. Duidelijk naar voor brengen wat er speelt is ook een belangrijke. En… luisteren natuurlijk. Ja, leg die krant even neer of zet TV even af.

3. Geven en… houden.

Ja, je kan je die 3 vergaderingen per week afbouwen naar 2. Om samen qualitytime in te voeren. Houd wel je eigen grenzen in de gaten. Heb je nood aan je wekelijkse squash-sessie met je vriendinnen? En een drankje in de bar achteraf? Blijven doen!

 

Wil jij verder aan het werk? ‘Liefde is een werkwoord’ van relatietherapeut dr. em. Alfons Vansteenwegen blijft een onuitputtelijke bron van spelregels voor jouw relatie.