Een burn-out overwinnen met de juiste voeding

Een burn-out overwinnen met de juiste voeding

11/05/2018

Evi is vertaler-copywriter maar kreeg een burn-out en mocht aan den lijve ervaren dat ze zichzelf meer ruimte mag geven om te genieten. Mede dankzij een aanpassing in haar voedingspatroon, overwon ze haar burn-out. Dit is haar verhaal over eten.

 

Ik ben in september 2014 uitgevallen op het werk, een jaar na de geboorte van mijn jongste dochter. De gynaecoloog zei: “Je bent postnataal depressief”, de huisarts zei: “Nee, je hebt een burn-out.” Ik was altijd voor iedereen in de weer. Ik wilde me bewijzen als mama zowel voor mijn eigen kinderen als voor mijn stiefkinderen. Ik wilde het perfect doen als partner. Kortom, ik wilde iedereen een warme thuis geven en ook op het werk gaf ik me voor de volle honderd procent.

Goed eten, daar kwam ik niet aan toe. Als ik daar tijd voor had, ging ik wel iets kopen of zou ik wel eten. Op het werk sloeg ik de lunch altijd over om op tijd naar huis te kunnen.

 

“Ik heb een zittend beroep en dat heeft zich bij mij snel vertaald in extra kilo’s, gewoon door klassiek te eten.”

Ik kreeg een stapel medicijnen voorgeschreven voor mijn burn-out, antidepressiva en dergelijke. Maar al die chemische toestanden vond ik maar niets. Ik voelde intuïtief aan dat het ook met voeding moest kunnen om beter te worden. Ik voelde me effectief snel beter toen ik besloot op een pure manier te gaan eten. Ik moest ontbijten, iets wat ik voordien niet deed, en dat deed me deugd.

Ik was nog altijd moe, want een burn-out gaat niet zomaar uit je systeem. Het heeft bijna twee jaar geduurd. Ik ben er nog steeds niet volledig uit. Dat besef ik ook, maar ik merk dat als ik even niet op mijn voeding let, ik me daarna echt ellendig voel. Ik neem af en toe weleens wat comfortfood of een frietje of zo, maar het werkt niet meer, dan voel ik me nadien echt slecht.

 

“Mijn burn-out is belangrijk geweest om mezelf wakker te schudden. Ik was in alles in overdrive aan het gaan. Ik moest tijd nemen voor mezelf, en voeding heeft me echt geholpen bij mijn genezingsproces.”

 

Ik denk dat de maatschappij voeding ziet als iets dat “moet”. Wat je eet, daar wordt veel te weinig bij stilgestaan. Ik denk dat dat wel belangrijk is, maar de druk ligt overal zo hoog. Je moet hard en veel werken, je moet je constant bewijzen en dat is een extra druk waardoor je minder tijd hebt voor de echt belangrijke dingen zoals je gezin, gezonde voeding, voor jezelf iets doen. Daar moet ik mijn burn-out dankbaar voor zijn. Ik ben op het punt gekomen dat ik denk: het moet allemaal niet. Ik ben veel rustiger geworden.

 

Lees meer getuigenissen van vrouwen (en mannen) die de pure keuken van Pascale Naessens ontdekten in ‘Openhartig over eten’.