Daarom kiezen Kim en Tine voor vegan

Daarom kiezen Kim en Tine voor vegan

04/04/2019

Lekker eten is haast een constante in onze samenleving. Maar terwijl dit decennia terug vooral draaide rond vlees, kiezen meer en meer mensen bewust voor vegan.

Kim koos voor gezondheid

‘Ik groeide op met de klassieke kost. Maar mijn gezondheid was acht jaar geleden niet om over naar huis te schrijven. Met vallen en opstaan en stap voor stap schakelde ik over op vegan. Als ik kijk waar ik nu sta en hoe ik me nu voel is het niet te geloven wat voeding met een lichaam kan doen.’

Tine vindt het vanzelfsprekend

Ze groeide op in een gezin waar bewustwording rond voeding centraal stond. Er werd zuurdesembrood gebakken, misosoep gekookt en rijstballen gingen mee naar school. ‘Mensen dachten dat we van een andere planeet kwamen,’ vertelt haar mama. Zij maakt al langer dagelijks bewuste keuzes rond voeding, rekening houdend met klimaat en gezondheid.

Tine, die vegan dus met de paplepel werd ingegeven, werd chef. Ja, vegan. ‘Nu breng ik mijn jarenlange ervaring als kok samen met workshops en permacultuur. Ik ga op zoek naar meer diepgang en authenticiteit in het leven én in eten.’

Wat is vegan?

Kies je voor vegan, dan kies je voor een voedingspatroon vrij van dierlijke producten. Vlees en vis worden niet gegeten. Maar ook zuivel, eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon worden geschrapt. Het is dus een plantaardig en zuivelvrij voedingspatroon.

Moeilijk? Het aanbod van de vegan keuken is bij nader inzien gevarieerd: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden. Ze bestaan in een enorme verscheidenheid en kunnen eindeloos gecombineerd worden. En: er zijn vleesvervangers voor wie daar nood aan heeft.

Waarom vegan? In het kort.

Vegan is een keuze die om één of om een combinatie van redenen kan gemaakt worden.

  • Gezondheid: minder vetten en cholesterol én meer vezels vatten deze pijler beknopt samen
  • Milieu: er wordt vooral gekozen voor lokaal, er wijkt minder bos voor weides en het broeikaseffect daalt
  • Dierenwelzijn: tja, er worden geen dieren gegeten. Dit leidt tot minder dierenleed. Ook het vermijden van dierlijke afgeleiden heeft hetzelfde effect.
  • Voedselverdeling: de plantaardige producten die massaal gebruikt worden voor de productie van veevoer, kan gebruikt worden voor een herverdeling van voedsel wereldwijd.

Kim Vercoutere en Tine Tomme zijn schoonzusjes. Samen maakten ze ‘Soul Kitchen’. Je leest in hun boek meer over het waarom. En vooral: ze stellen smaakvolle vegan recepten voor.

Zin in vegan kokkerellen? Kijk eens op 3 x lekker vegan.