5 stappen die jij en ik kunnen nemen voor het milieu

5 stappen die jij en ik kunnen nemen voor het milieu

24/01/2019

Het milieu is een hot topic in de actualiteit. Wat kunnen wij nu eigenlijk concreet doen? En heeft het wel zin?

1. Anders verwarmen

Schrik niet, maar onze huishoudens zijn voor meer dan 50 % verantwoordelijk voor de rechtstreekse emissie van niet-natuurlijk fijn stof. Dat staat te lezen in ‘Onze lucht’ van klimatoloog Wouter Lefebvre.

De bron? Het verwarmen van ons huis en ons water. Logisch is dat dit in de winter dan ook een hogere vlucht neemt dan in de zomer.

De oplossing? Kies voor een warmtepomp of voor aardgas. Een open haard stoot 4000 keer meer fijn stof uit dan de aardgasketel.

2. Minder verwarmen

Heel effectief: goed isoleren. Hierdoor moet je automatisch minder verwarmen. Zorg wel voor voldoende ventilatie!

Een klein stapje, maar het helpt ook: zet de verwarming een graadje minder. Goed voor milieu en jouw budget!

3. Verbrand geen huisvuil in je tuin

Het is slecht voor de luchtkwaliteit én verboden. Dus doe het gewoon niet. Ook hout verbranden is niet ok!

4. Skip die diesel

Tja, het is een tegengestelde beweging in vergelijking met 10 jaar terug. De diesel is de pineut, want vervuilender dan benzine, gas of zeker elektrisch rijden. Kies voor het laatste als het even kan!

5. Of neem de fiets

Heb je alleen kortere afstanden af te leggen? Kies dan voor de fiets. Eventueel kan je voor woon-werkverkeer een elektrische fiets aanschaffen. Misschien heb je zelfs recht op een toelage? Maak je je zorgen om de vervuiling in de stad waar je doorheen fietst? Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het sowieso gezonder is met de fiets op pad te gaan. Behalve als je in extreem vervuilde steden in Azië zou toeven. Dan… kies je minstens voor een mondmaskertje.