3 x lekker vegan

3 x lekker vegan

08/04/2019

MMMM! Misosoep!

Hiermee lepel je hopen energie binnen. Miso verbetert de darmflora en versterkt je immuunsysteem. De soep is vlug klaar en je kan er heerlijk creatief je eigen versie van maken. Wij maken een witte versie. Omdat het lente is :-)

Dit zet je klaar bij het fornuis (voor 4 p):

1,5l water - 1 ½ pastinaak-  ¾ bloemkool in fijne roosjes -  1 ½ prei, fijngesneden - ½ eetlepel instant wakamevlokken (Wakame is een lange, dunne zeegroente, rijk aan mineralen, die vooral gebruikt wordt in soep en salades. De smaak is zacht.) - 6 el witte miso (Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen, heel budgetvriendelijk én gezond) - ¾ tl zeezout - 1 ½ el geroosterde sesamolie

Aan de slag

- Breng het water aan de kook.
- Snijd de pastinaak in fijne schijfjes. Laat 5 minuten meekoken.
- Voeg hierna bloemkool, prei en wakame toe. Laat nog 3 minuten koken.
- Los intussen de miso op in 6 el kookvocht. Voeg dit samen met het zout toe aan de soep.
- Neem van het vuur en laat nog 3 tot 5 minuten trekken.
- Werk bij opdienen af met wat geroosterde sesamolie.

Receptje uit: Soul Kitchen

2. Voor een vrije dag: tofoe/groentenschotel met bechamelsaus

Leuk kokkerellen op een vrije dag! Tip: maak de schotel vooraf klaar bij bezoek.

Dit zet je klaar vooraf (voor 4 p):

Voor de tofoe: sesamolie - 3 pakjes tofoe, die je in plakjes van 1 cm snijdt - 6 - 8 el sojasaus
Voor de groentjes: olijfolie - 6 wortelen in slierten - snufje zeezout - ½ spitskool, fijngesneden - 3 stengels bleekselderij - 1 el wakame - 500 ml spinazie - ½ tl kruidenzout -selderijblaadjes
Voor de bechamelsaus: 3 el olijfolie - 3 el bloem - 2 teentjes knoflook geperst - 2 blaadjes laurier - 500 ml sojamelk - 3 el witte miso - 1 el witte amandelpasta - 1 el groentebouillon - ½ tl nootmuskaat
Een pan, een wok, een stelpannetje én 250g mie

Aan de slag

De tofoe
- Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur.
- Leg er de tofoe in en laat 3 minuten bakken zonder te keren. In het begin kleeft de tofoe aan de pan. Dit is normaal. Wacht tot er een kokant korstje is en draai dan pas om.
- Bak de andere kant op dezelfde manier.
- Schep op het einde de sojasaus over de plakjes en laat eventjes verder sudderen.

De groentjes
- Verhit voor de groenten de olie in een wok.
- Voeg de wortelen toe met een snuif zout en bak gedurende 5 minuten. Roer regelmatig om.
- Voeg spritskool, selder en wakame toe en roerbak alles samen met het kruidenzout. 
- Voeg laatst spinazie en selderijblaadjes toe. Wok gedurende 3 à 4 minuten.

De saus
- Verhit voor de saus de olijfolie in het steelpannetje op middelhoog vuur.
- Voeg de bloem toe en klop het mengsel goed los met een klopper om klonters te vermijden.
- Voeg knoflook, laurierblaadjes, witte miso, amandelpasta en groentebouillon toe.
- Voeg geleidelijk de sojamelk toe.
- Breng op smaak met nootmuskaat.
- Breng aan de kook terwijl je blijft kloppen. Laat even doorkoken.

Afwerking
Kook de mie zoals aangegeven op de verpakking.
- Schik de noedels onderaan in een kommetje of diep bord.
- Garneer met gewokte groentjes. leg er plakjes gebakken tofoe op.
- Overgiet met de bechamelsaus.
 

Of schik in dezelfde volgorde in een ovenschotel. Die warm je straks gewoon op. Smakelijk!

 

Receptje uit: Soul Kitchen

3. Verrukkelijk vegan met chocolade: fudge.

Dit dessertje maak je in een tel klaar én hij valt bij (bijna) iedereen in de smaak. Vegan is… verrukkelijk! :-)

Dit heb je nodig: 1 vanillestokje - 250 g pure chocolade - 1 blikje gecondenseerde kokosmelk (320 ml)

EXTRA • schaaltje van ongeveer 14 x 18 cm • bakpapier • pannetje met dikke bodem

Aan de slag:

- Bekleed het schaaltje met bakpapier.
- Schraap met een mesje het merg uit het vanillestokje.
- Breek de chocolade in stukjes.
-  Doe alle ingrediënten in het pannetje en verwarm al roerend op laag vuur tot het een glad geheel is.
- Giet het mengsel in het schaaltje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hierna kun je het in de koelkast zetten om helemaal hard te laten worden.
- Snijd de fudge in stukjes.
- Pimp naar believen met pecannoten of kokosrasp. Of voeg in de zomer ontpitte kersen toe aan het mengsel. Heel lekker: giet het mengsel op een koekjesbodem.

Receptje uit: Funky vegan bakboek