3 milieu-tips voor elke dag

3 milieu-tips voor elke dag

05/06/2019

Klimaatspijbelen, de auto verkopen, nooit meer met het vliegtuig op reis? Je kan ervoor kiezen. Of je kan kleine aanpassingen invoeren. Die net iets makkelijker vol te houden zijn voor het hele gezin.

1. Ga voor minder energie-verbruik

Licht uit, verwarming laag en kraan dicht. Het milieu doet er zijn voordeel bij én jouw bankrekening ook. Doen, dus. Is niet iedereen thuis mee in deze denkwijze?
Misschien helpt het te weten dat zelfs Rens Kroes het doet. In ‘Mijn lifestyle guide’ vertelt ze dat ook zij heel erg bewust omgaat met haar ‘carbon foodprint’. Of de afdruk die ze met haar poezelige voetjes op het milieu achterlaat.

2. Koop minder plastic en recycleer

Doe eens deze oefening: ga bij je eerstvolgende supermarktbezoek na het inladen van je boodschappen na hoeveel afval je straks meeneemt. Hier op letten scheelt ongetwijfeld. Water in glazen flessen kopen, een herbruikbare tas of eigen tasjes vullen met groenten en fruit of naar een verpakkingsvrije winkel stappen? Je doet er absoluut goed aan! Heb je afval? Recycleer dan correct. Tip: schaf je een hippe tote-bag aan. Hij is goedkoop, eigentijds én je gebruikt er aanzienlijk minder plastic door.

3. Ga voor fair of tweedehands

Denkt eens na over je kledij. En dan hebben we niet over welke matching sokken je bij je trendy plooirok draagt. Kies wel voor ‘fair fashion’ in plaats van ‘fast fashion’. Of kies eens tweedehands. Jurken, boeken en huisraad. Of toffe meubeltjes voor een prikje. Voor jezelf, je gezin én voor cadeautjes. Gedurfd? Ja! Maar héél erg eigentijds. O, volg misschien een cursus kledij herstellen of patroontekenen. Je vindt er gegarandeerd eentje in de buurt. Of… online.

‘We zijn allemaal onderdeel van de natuur én we zijn afhankelijk van onze planeet. Dat is bijzonder! Helaas realiseren veel mensen zich dit niet genoeg en maakt onze consumptiemaatschappij veel kapot. Tijd om er iets aan te doen, als je het mij vraagt.’ Rens Kroes